Borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder & kind. Dat weten we inmiddels allemaal. Toch kan het geven van borstvoeding vooral in het begin wel eens lastig, gevoelig, of in elk geval een 'uitdaging' zijn. Dan is goed om te weten waar je het allemaal voor doet. Ook goed om te weten is dat de ervaring van veel moeders is dat borstvoeding geven vaak na een tijdje steeds gemakkelijker en leuker wordt. Zeker met de juiste begeleiding. Blijf met vragen of problemen over borstvoeding niet zitten, maar plan tijdig een consult met een lactatiekundige IBCLC in. Hieronder heel in het kort een aantal voordelen van het geven van borstvoeding voor jou en voor je kindje.
Moedermelk heeft een unieke samenstelling en bevat levende cellen, waaronder belangrijke antistoffen, waarmee het zich onderscheidt van kunstvoeding. Deze stoffen zorgen ervoor dat je kindje minder snel ziek wordt en zorgt tegelijkertijd voor een betere ontwikkeling van het immuunsysteem. Borst gevoede kinderen hebben onder andere minder vaak en/of minder (ernstige) eczeem, infecties van de luchtwegen, oren, maag en darmen, urinewegen en van de hersenvliezen.
Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, allergische aandoeningen, diabetes type 2, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten. Op de lange termijn hebben borst gevoede baby's als volwassenen een lagere bloeddruk, lager cholesterol gehalte en presteren ze gemiddeld enkele punten hoger op intelligentietesten. Deze gezondheidsvoordelen zijn bevestigd door verschillende wetenschappelijke onderzoeken.
Moeders die hun kindje borstvoeding geven verliezen direct na de bevalling minder bloed. Ook blijft bij moeders die borstvoeding geven de eerste maanden na de bevalling de menstruatie langer uit en komen zij meestal gemakkelijker terug op hun gewicht van voor de zwangerschap. Verder is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatoïde artritis en mogelijk tegen borstkanker voor de overgang en eierstokkanker. Ook tegen diabetes biedt borstvoeding bescherming. Zelfs wanneer het maar om een korte borstvoedingsperiode gaat, heeft dit een gunstig effect op de suiker- en vetstofwisseling. Hoe langer er wordt gevoed, hoe sterker de botten. Dit verkleint het risico om op latere leeftijd last te krijgen van botontkalking en heupfracturen.
Moedermelk is gratis, spaart het milieu, is altijd klaar voor gebruik zonder gevaar voor bederf, moedermelk is altijd goed van samenstelling en is een rustmoment. Als je baby onrustig is, zal hij gerustgesteld worden door het zuigen aan de borst. Hij hoort en voelt je hartslag en je ademhaling en je baby ligt lekker warm. In tegenstelling tot het geven van kunstvoeding mag borstvoeding op verzoek, dus zonder tijdschema's of limieten gegeven worden.
In moedermelk zit alles wat een baby nodig heeft. De samenstelling past zich steeds aan, aan de behoefte van je kindje, naarmate hij of zij groeit. Wist je dat de moedermelk van te vroeg geboren baby's qua samenstelling speciaal is afgestemd op de behoefte van deze soms heel kleine, kwetsbare kindjes? Moedermelk verschilt ook van samenstelling per dag, zelfs per voeding en ook tijdens de voeding is er verschil in de eerste melk en de laatste melk. Als een moeder een infectie doormaakt, bijvoorbeeld een griep- of verhoudheidsvirus, maakt haar lichaam voor zichzelf antistoffen aan en de baby krijgt deze specifieke antistoffen dan via de moedermelk binnen waardoor de baby direct ook is beschermd tegen deze infectie. De kleur, geur, en smaak van moedermelk varieert met wat de moeder eet, zodat de baby later een betere smaakontwikkeling heeft en gemakkelijker zal wennen aan vast voedsel. De eerste 6 maanden heeft een baby die volledig borstvoeding krijgt, optimaal drinkt en op verzoek mag drinken naast borstvoeding geen andere voeding nodig.
De enige uitzondering hierop zijn de vitamines D en K. Van nature zitten deze vitamines ook in moedermelk. Doordat onze leefgewoontes zijn veranderd, is aanvulling met deze vitamines nodig. Dit wordt in je kraamtijd besproken door je verloskundige, je kraamverzorgende, of door de verpleegkundige van het consultatiebureau.
www.who.int/health-topics/breastfeeding